ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ

Στο μάθημα της γλώσσας διαβάσαμε ένα κείμενο για την θαλάσσια χελώνα καρέτα – καρέτα. Μάθαμε αρκετά χρήσιμα στοιχεία για τη ζωή της, καθώς και για τους κινδύνους που την απειλούν.

Είδαμε επίσης ένα video με θέμα τη γέννηση της χελώνας.

Στη συνέχεια διαβάσαμε ορισμένες πρόσθετες πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα:

 20782

Η θαλάσσια χελώνα καρέτα (caretta caretta) εμφανίστηκε στη γη πριν από εκατομμύρια χρόνια και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας.

Είναι το μόνο είδος θαλάσσιας χελώνας που αναπαράγεται στην Ελλάδα.

H καρέτα είναι ερπετό που έχει προσαρμοστεί στο θαλάσσιο περιβάλλον. Εξαρτάται όμως απόλυτα από τη στεριά για τη διαιώνισή της, αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη και την επακόλουθη είσοδο των νεοσσών στη θάλασσα.

Όπως και τα άλλα είδη θαλάσσιων χελωνών, η καρέτα αναπνέει με πνεύμονες. Το δέρμα της καλύπτεται από φολίδες, ενώ το καβούκι της αποτελείται από κεράτινες πλάκες. H μεσογειακή καρέτα ζυγίζει περίπου 90 κιλά και το μήκος της φτάνει το ένα μέτρο. Τρέφεται με θαλάσσια φυτά και ασπόνδυλα -ιδιαίτερη είναι η προτίμησή της στις τσούχτρες.

Oι θηλυκές Caretta caretta επιστρέφουν κάθε δύο χρόνια στον τόπο, όπου γεννήθηκαν οι ίδιες, για να εναποθέσουν τα αβγά τους. Γεννάνε τους καλοκαιρινούς μήνες βγαίνοντας δύο ως τέσσερις φορές στην παραλία αργά το βράδυ.

P6250132

Οι νεοσσοί, περίπου 100 σε κάθε φωλιά, μόλις εκκολαφθούν, ανεβαίνουν όλοι μαζί στην επιφάνεια της άμμου και τρέχουν αμέσως προς την θάλασσα.

hqdefault

Αυτό το πρώτο ταξίδι είναι το σημαντικότερο της ζωής τους, γιατί βοηθά τα χελωνάκια να προσανατολιστούν και να μπορέσουν να ξαναγυρίσουν στον ίδιο τόπο μερικές δεκαετίες αργότερα.

BCD560D34631A13BC44FD7AAEFBB61CF

Οι νεοσσοί έχουν να αντιμετωπίσουν πολλούς φυσικούς εχθρούς -καβούρια, γλάρους και ψάρια- και η θνησιμότητα τους είναι εξαιρετικά υψηλή. Υπολογίζεται ότι σε κάθε χίλια χελωνάκια επιζεί και ενηλικιώνεται μόνο ένα.

friendshipiseverything

Απειλές

H υποβάθμιση και η καταστροφή των βιότοπων, όπου αναπαράγεται η καρέτα, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την επιβίωση του είδους. O θόρυβος από τα ξενοδοχεία και τις ταβέρνες τρομάζει τις θηλυκές Caretta caretta, τα φώτα αποπροσανατολίζουν τους νεοσσούς, ενώ τα οχήματα, οι ομπρέλες για τον ήλιο και οι ξαπλώστρες συμπιέζουν την άμμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ωοτοκία και την εκκόλαψη.

Σημαντικές απειλές αποτελούν επίσης η χρήση μη επιλεκτικών αλιευτικών εργαλείων – κάθε χρόνο χιλιάδες θαλάσσιες χελώνες μπλέκονται τυχαία στα δίχτυα και τα παραγάδια και πνίγονται- και η ρύπανση από προϊόντα πετρελαίου, χημικές ουσίες και σκουπίδια.

turtle__2

Ιδιαίτερο πρόβλημα αποτελούν οι πλαστικές σακούλες, αφού οι χελώνες τις τρώνε, νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία.

Τέλος, κάποιες χελώνες τραυματίζονται, μερικές φορές θανάσιμα, από ταχύπλοα σκάφη.

Με αφορμή όλα αυτά αποφασίσαμε να φτιάξουμε τις δικές μας χελωνίτσες. Με υλικά όπως πλαστικά πιατάκια, χρώματα και πινέλα ξεκινήσαμε ………..

Και να το τελικό αποτέλεσμα

 

φωτογραφία 2

φωτογραφία 2

φωτογραφία 1

 

φωτογραφία 1 (1)

ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!